Burek pod navodnike jer znamo da pravi majstori pita i bureka kažu da je burek od mesa…  Brzo, jaakooo fino, a čak i zdravo! Moguće? Da, da. Isprobajte! Postupak će vam se možda činiti kompliciran, ali cijela priprema ne traje niti 5 minuta.

SASTOJCI: za 4 trokut bureka

1 pakiranje listova za savijače od heljde ( ja sam kupila Jami u Konzumu)

100g svježeg sira

0.5 dcl ulja

2.5 dcl mineralne

sol

POSTUPAK:

Izvadite listove iz pakiranja, odvojite 2 za dno i 2 za vrh, preostale listove podijelite na 2 hrpe.

U jednoj zdjelici pomiješajte ulje, mineralnu i sol.

Pouljite malo posudu u kojoj ćete peći “burek”, ja sam koristila vatrostalnu.

Stavite prvu koru, pa prstima pošpricajte po njoj smjesu ulja i mineralne, na nju stavite drugu koru. Po drugoj kori čajnom žličicom stavite par kuglica sira,  nemojte previše. Stavite 6-7 kuglica raspoređenih po cijeloj površini. Rubovi kora vam moraju viriti van zdjele.

Uzimajte listove sa prve hrpe sada. Stavite novi list pa poprskajte tekucinom. Stavite kuglice sira na koru. Na to stavite novu koru, poprskajte i stavite sir. Ponavljajte postupak sve do zadnje kore sa prve hrpe. Kad stavite zadnju koru kuglice sira stavite samo uz rub. Tada prema unutra složite sve rubove kora koji  su virili van zdjele. Nemojte složiti samo one prve dvije kore, one neka i dalje vire.

Kad ste sve rubove uvrnuli prema sredini poprskajte tekućinom, rasporedite kuglice sira posvuda i stavite koru sa druge hrpe. Ponovite sve isto kao sa prvom hrpom.  Kada dođete do zadnje kore opet stavite sir samo uz rubove. Na to stavite dvije kore koje ste ostavili za vrh. Jednu po jednu pošpricajte svaku bez stavljanja sira. Kada ste završili uvinite sve rubove prema unutra i prelijte preostalom tekućinom.

Pećnicu ugrijte na 200C. Pecite 45 min, ovisno o pećnici ( dok ne dobije lijepu zlatnu boju)

SAVJETI:

  1. Umjesto heljdinih kora možete koristiti i obične
  2. Činit će vam se da je nešto krivo u receptu u trenutku kada gledate preostalu tekućinu i činjenicu da sad tijesto trebate zaliti s tim. Iako će vaš burek plivati u tekućini to je ok ??
  3. Kada se ispeče prekrijte ga krpom na pola sata da se malo ohladi. Nožem ga odvojite od rubova posude i istresite na dasku tako da strana na kojoj se peklo bude prema gore. Razrežite na 4 dijela i uživajte! ?

Sretno! … ?

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *