Obožavam domaći pekmez. Sjeti me na djetinjstvo kad je teta u velikom kotlu kuhala kile i kile marelica, pa poslije šljiva. Možda je upravo slika tog kotla razlog zašto sam uvijek mislila da je to nešto što se radi kada dođeš u određenu životnu dob i brineš o drugima.. 🙂 I ta slika kao razlog zašto se ne upuštati u tu pustolovinu jer nemam niti kotao, niti drvo da poberem kile marelica. Sve dok prije dvije godina nisam trudna šetala tržnicom i vidjela domaće marelice i slika se vratila. Naravno, i trudnički hormoni su se javili i želja da odmah jedem domaći pekmez je bila tu 🙂 Pomislila sam kupit ću dvije kile i probati pa i ako ne uspije nije sada neki trošak. Ne može biti baš takva nauka. Malo sam čitala razne recepte i zaključila da nisu oni za mene. Morat ću nešto svoje smućkati jer ne želim niti puno šećera, niti želim džemfikseve i slične stvari. I tako sam nešto zbrčkala i moram li vam reći da je prefino?? Nećete vjerovati koliko je jednostavno. Ako imate djecu, svakako se na ovaj pothvat odvažite, jer ne samo da ćete biti zadovoljni već ćete i osjetiti jedan divan osjećaj ponosa kada vidite svoje teglice pune prefinog pekmezića! Uživajte!

Treba vam jedna veća tava, idealno neka ne prijanjajuća, malo sastojaka i dva sata vremena… 🙂

Radili smo jednu turu od marelica i drugu turu kombinacija borovnica i malina (omjer je koliko imate čega kod nas je bilo pola pola).

SASTOJCI

2 kile voća (u slučaju voća s košticama 2 kile je neočišćeno voće)

4 jušne žlice šećera

4 vanilin šećera (vrećice)

1 srednji limun

4 manje teglice s poklopcima

POSTUPAK:

Voće operite i pazite da maknete sve trule njih ne želite u pekmezu. Upalite pećnicu na 100C, operite teglice i stavite ih u u tepsiju u pećnicu zajedno s poklopcima.

Prepolovite marelice i maknite koštice i stavljajte u tavu.

Ako kuhate borovnice i maline samo ih istresite u tavu.

Tavu stavite na srednje jaku vatru, pospite šećerom i iscijedite limun (pazite na koštice limuna da vam ne upadnu). Kuhajte dok se šećer ne rastopi na jačoj vatri pa smanjite. U početku miješajte svakih 10ak minuta, kasnije malo češće. Kuhajte cca 1,5 do 2 sata dok se ne zgusne.

Kad je gotovo, vrući pekmez odmah prebacite u vruće teglice i vratite u pećnicu. Nakon sat vremena ugasite pećnicu, teglice ostavite unutra. Kad se ohlade, izvadite teglice iz pećnice i zatvorite ih (ja obično ostavim preko noći). Stavite ih u hladnjak.

SAVJETI:
  1. Koristite što manje teglice jer u ovome nema nikakvih konzervansa pa što ih prije potrošite nakon otvaranja manje šanse da će se pokvariti
  2. Ako vam je tava dovoljno velika i ako kuhate na laganoj vatri nema straha od famoznog špricanja
  3. Vanilin šećer stavite samo ako volite malo tu slatkastu aromu vanilije. Ako ga izbacite nema potrebe pojačavati šećer običan
  4. Važna napomena: ovaj pekmez je malo kiselkast jer je količina šećera jako mala. Ako ipak više volite slađe pojačajte količinu šećera.

 

Sretno!.. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *