Ne znam koliko vas je probalo i voli standardnu baklavu? Meni osobno je pre pre pre slatka i nikada nisam ni imala neke želje je raditi. Naišla sam na ovu verziju baklave, koje je prava energetska bomba,malo sam ju izmijenila i prilagodila sebi. Zanimljiva kombinacija svakako probajte! Uživajte!

 

SASTOJCI:

200 g šećera

4 žlice šećera posebno

400 ml svježe iscjeđenog soka od naranče

1 čajna žlica mljevenog kardamoma

200 g očišćenih pistacija

200 g badema u listićima

2 čajne žlice cimeta

250 g maslaca

500 g kora za savijače

POSTUPAK:

Pomiješajte narančin sok sa šećerom stavite na vatru. Kuhajte dok se šećer ne rastopi i sirup ne skuha na oko 250 ml. Dodajte mljeveni kardamom.

Pistacije sameljite grubo, da ostane I komadića, dodajte bademe, te pomiješajte sa šećerom I cimetom.

Rastopite maslac na laganoj vatri. Tepsiju premažite maslacem I krenite sa slaganjem baklava.

Kore su većih dimenzija nego što je tepsija u kojoj sam pekla, pa sam kore presavijala I slagala sljedećim redom:

Prvu koru stavite u tepsiju, presavinete višak I premažete maslacem. Stavite drugu koru I ponovite postupak- presavinete I premažete maslacem. Okrenite kore tako da svaki put presavinuti dio bude sa druge strane, da obje strane budu jednako visoke. Nakon toga stavite treću koru I ponovite postupak, te četvrtu I ponovite postupak.

Na četvrtu koru ide 1/3 smjese badema I pistacija. Na smjesu idu dvije kore (sa cijelim postupkom). Zatim ponovno stavite 1/3 smjese badema I pistacija, pa ponovno dvije kore (presavinute I premazane otopljenim maslacem). Na njih ide zadnji sloj smjese badema I pistacija . Nakon toga stavljate zadnje tri kore, ponavljate cijelo vrijeme postupak sa presavijanjem I mazanje maslacem.

Baklavu razrežite na kocke ili rombove I pecite na 180 stupnjeva 30 minuta, ovisno o jačini pećnice, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom od šećera I soka od naranče. Ostavite da se dobro ohladi prije posluživanja.

Sretno! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *